Založ si blog

Supermarket v obytnom bloku?

 

Všetci obyvatelia bloku na rohu Kuzmányho ulici a Čsl. Armády ako aj návštevníci športovej haly, kde naše úspešné ženské basketbalové družstvo „Dobrý anjeli“ hráva svoje zápasy,  poznajú náš dom pod názvom FATRA. Sú tam predajne elektro, papier, drogéria, farby – laky a bol tam aj obchod Vodár a stávková kancelária. Obyvatelia domu, vlastníci bytov dali dom zatepliť a tým dostal  nový šat. Proste dom vyzerá z uličnej strany ako aj z dvornej strany veľmi dobre. Stálo nás to nemalé peniaze a veľké organizačné úsilie a trpezlivosť všetkých obyvateľov domu.

Koncom roku 2011 sme s poľutovaním konštatovali, že Vodár ruší svoju predajňu a stávková kancelária tiež dostala od majiteľa týchto priestorov výpoveď. Škoda, Vodár bol dobrý obchod a kombinácia elektro – vodár bola pre mnohých zákazníkov veľmi výhodná.

Obyvatelia domu a vedenie bytového spoločenstva na otázky že kto príde do uvoľnených priestorov, od jeho majiteľa nezískali žiadne spoľahlivé informácie. Príde tam vraj nejaký „supermarket“ – obchodný reťazec – nevieme aký.

S ohľadom na to, že sa prakticky jedná o obytný dom, kde býva 70 rodín, nie je nám ľahostajné, o aký supermarket by sa jednalo.

Totiž v priestoroch herne už boli lahôdky a nedarilo sa im tak dobre, aby vyhoveli požiadavkám vlastníka. Aj Vodár preto dal výpoveď. Príčiny sú aj iné. Zvonku je dom pekný, ale v skutočnosti  má už skoro 50 rokov a vnútorné rozvody sa už museli obnovovať. Táto obnova bola vykonaná veľmi narýchlo a dosť netradičným spôsobom, tak, že rozvody pre teplú a studenú vodu a kúrenie je vedené práve pod stropom týchto obchodných priestorov. Sú tam aj ďalšie nedostatky ako nedokončená rekonštrukcia časti odpadového potrubia, zastarané výťahy a ďalšie drobnosti.

Ďalej, vo dvore sú garáže obyvateľov bloku a tak sa stáva, že jeden druhému stojí v ceste a dochádza k častým nedorozumeniam medzi garážníkmi, zásobovacími vozidlami a parkujúcimi zákazníkmi.

Hluk a sporadické hádky veľmi znepríjemňujú život obyvateľov. Po celodennej práci si títo zaslúžia kľud a oddych, a ich ratolesti bezpečný pohyb na našom dvore i priestor na hranie.

Vedomie, že do uvoľnených priestorov, ktoré zase nie sú až tak veľké a projektované pre samooblušný predaj (dosiať bol a je tam pultový predaj), má prísť supermarket (pravdepodobne potraviny), nás donútilo upozorniť majiteľa týchto priestorov na určité nedostatky v budove s tým, že spoločenstvo ručí, prípadne neručí za havarijné škody, vzniknuté na tovare v týchto priestoroch. Pri osobnom jednaní s majiteľom sme vyslovili aj podmienku, že v žiadnom prípade nebudeme súhlasiť s tým, aby sa tam realizoval aj nedeľný predaj a predajná doba do  22.00 h., a to s ohľadom na to, že sa jedná o obytný dom, otvorené môže byť len od 7 h. max. do 19h.

Veríme, že príslušné orgány mesta Košice budú brať naše pripomienky k zriadeniu takéhoto druhu predajne v úvahu, a vydajú povolenie na rekonštrukciu týchto priestorov a zriadenie supermarketu s potravinami iba v zmysle platných predpisov, nariadení a zákonov .

 

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263082x
Priemerná čítanosť článkov: 6118x

Autor blogu

Kategórie