Založ si blog

Nechápem rozhodnutie mesta Košice

Dostal som výzvu od Cassofin a. s. Košice o prevode pozemku do môjho vlastníctva pod mojim bytom.  To by bolo všetko v poriadku – súhlasím.

Len by som rád vedel, kto určil cenu za nadobudnutie tohto pozemku.

 

V liste sa uvádza:

Bod č 4: Titul nadobudnutia bytu, resp. nebyt. priestorov do osobného vlastníctva:

Prevodom bytu od SBD                    0,13 € za m2 plochy bytu

Ak ide o druhonadobúdateľa bytu  29. 21 € za m2 plochy bytu

Prevodom nebytového priestoru     29,21 € za m2 plochy

Prevodom od iného subjektu          29,21 € za m2 plochy bytu

 

Ale nechápem filozofiu toho, kto tieto ceny určoval. Je na to nejaký zákon alebo predpis?

Lebo mne sa zdá, že by to malo byť práve opačne.

Tí majitelia bytov, ktorí kúpili byty podľa zákona 182/1993 Z. z. alebo priamo od SBD za lacné peniaze, by teraz mali za pozemok platiť viac ako tí majitelia bytov, ktorí sú druhonadobúdatelia , teda zaplatili za byt omnoho viac, by mali za pozemok platiť menej.

Alebo sa mýlim?

 

Je to vôbec divné, za ten istý mestský pozemok jedni budú platiť 0,13 € za m2 a iní 29.21 € za m2 plochy bytu!

Vážení pán primátor mesta Košice, vysvetlite nám to prosím,  tí ľudia vedľa nášho bloku stoja na inom pozemku? Alebo ten náš pozemok má pod budovou  nejakú zvláštnu hodnotu (napr. sa tam nachádza zlato) , ktoré sa dá využiť? Nemá cena za plochu pozemku byť rovnaká a riadiť sa podľa lokality a nie podľa toho kedy a akým spôsobom som  ten byt nadobudol?

 

Teraz nastanú napr. také anomálie, že v jednom bloku platia jední majitelia bytu 0,13€ a ten sused na tom istom poschodí 29,21 €. Tu niečo nie je v poriadku.

 

A po druhé, prečo taký veľký rozdiel v cene. Vysvetlí nám to, prosím, niekto z magistrátu mesta Košice ?

Bývam v lokalite Staré mesto na Kuzmányho 1 – bývalé podnikové byty VSS, n. p. Košice – a rád by som mal rozumné vysvetlenie čo najskôr.

Ďakujem.

 

 

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263000x
Priemerná čítanosť článkov: 6116x

Autor blogu

Kategórie