Založ si blog

Čo vlastne riešia naše zákony

Každodenne sa človek stretáva s tým, že niekto, nejaká skupina ľudí alebo organizácie či firmy konajú  vo vzťahu k svojmu okoliu tak necitlivo, že sa človek musí diviť, že je to vôbec možné.

Napr. ak nejaká firma si ide zriadiť v obytnom bloku obchod, lebo vlastní tam nejaké nebytové priestory, ale bez predbežného súhlasu vlastníkov bytov, zbytočne by ste hľadali  nejaký zákon, ktorý by presne určoval právne podmienky pre zriadenie takejto prevádzky v obytnom dome.. Nikde nenájdete zákon o tom, aký druh obchodu a aký tovar možno predávať v takýchto prevádzkach, vzhľadom na ich polohu pod bytmi, alebo kanceláriami.   Nie je predsa jedno, či tam bude obchod s knihami, nábytkom alebo s potravinami.

A vôbec nie je jedno, či tam  budú otváracie hodiny od 6h do 22h alebo od 7h do 18h.

Žiaden zákon, alebo predpis také niečo neurčuje.

Ak sa človek informuje na rôznych úradoch, dostane odpoveď, že to je vec dohody medzi majiteľom obchodu a vlastníkmi, resp. nájomníkmi bytov. Takáto informácia je nekompetentná a zavádzajúca.  A čo, ak sa nedohodnú ? Má tu rozhodnúť súd? Ale na základe čoho? Na základe akého zákona?

Má tu platiť časť občianskeho zákona, kde sa hovorí o porušení „dobrých mravov“,  ale z ktorej strany ? To sú tie nedokonalosti našich zákonov.

Ďalší prípad. Fajčenie v spoločných priestoroch domu explicitne žiaden zákon nerieši.

 Zákon č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov v platnom znení v ustanoveniach § 7 vymenúva miesta, kde platí všeobecný zákaz fajčenia. Ale možno zakázať fajčenie pod oknami bytov, alebo na verejných priestoroch v okolí domu?

Pýtam sa, koľko je takých nedokonalých zákonov, resp. existuje rad činností alebo skutkov, na ktoré sa žiaden zákon alebo nariadenie nevzťahuje. Prečo je tomu tak?

Naši zákonodarcovia  asi málo chodia medzi ľudí s otvorenými očami.

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263081x
Priemerná čítanosť článkov: 6118x

Autor blogu

Kategórie