Založ si blog

Ach, tie naše zákony a nariadenia.

Mal som možnosť si prečítať nasledovný dokument:

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA (VZN), o usmerňovaní ekonomickej a inej činnosti slúžiacej obyvateľom a o podmienkach povoľovania predajného a prevádzkového času na území mesta – nariadenie o usmerňovaní činností slúžiacich obyvateľom.

Predmetom tohto všeobecne záväzného nariadenia je vytvorenie základného rámca pre výkon niektorých základných samosprávnych funkcií podľa osobitného predpisu, najmä v oblasti usmerňovania ekonomickej činnosti v meste, k začatiu podnikateľskej činnosti právnických a fyzických osôb a zaujímania stanovísk k zámerom ich činnosti, ak sa týkajú záujmov obyvateľov a utvárania podmienok pre riadne zásobovanie.

 

Nasleduje zatriedenie činností do jednotlivých kategórií.

Kategória 1 – predajne  slúžiace na uspokojovanie základných alebo každodenných potrieb obyvateľov a to predaj v obchode potravín samostatne, alebo aj kombinovane s predajom tovaru, predaj mäsa, mäsových výrobkov a rýb atď. až po predaj hygienických potrieb, drogérie, lekárne, papiernictvá a pod. To znamená prakticky celý rozsah predajní a sortimentu tovaru.

Kategória 2 – činnosti slúžiace telesnému a duševnému rozvoju obyvateľov.

Kategória 3 – činnosti slúžiace na uspokojovanie sporadických alebo ojedinelých potrieb obyvateľov.

Kategória 4 – činnosti výrobné a skladovacie.

Kategória 5 – činnosti, ktorých sprievodným znakom je vznik protispoločenských javov, negatívny vplyv na telesné alebo duševné zdravie obyvateľov a na verejný poriadok. (napr. herne a pod.)

 

Čo mne osobne vadí je to, že v kategórii 1 sú prakticky zahrnuté  všetky predajne s rôznym sortimentom. Mieša sa tu napr. predajňa mäsa a rýb s lekárňou.

Podľa mňa by mal mať každý druh tovaru – skupina tovaru – svoju samostatnú kategóriu, potraviny zvlášť, textil a obuv zvlášť a lekárne by mali mať tiež svoju samostatnú kategóriu. Teda rôzne druhy tovaru predsa nemožno miešať spolu. V praxi by to znamenalo to, že v predajni potravín možno predávať aj lieky a topánky.

 

V ďalšom totiž VZN viaže k jednotlivým  kategóriám prevádzkovú dobu.

pre kategóriu  1 sa určuje začiatok prevádzkového času najneskôr od 8.00 hod., koniec najskôr o 19.00 hod. a maximálne 1 voľný deň v týždni, mimo zákonom uznaných dní pracovného pokoja.

Prepáčte ale nerozumiem pojmu „najneskôr od 8h“ znamená to, že obchod už môže byť otvorený ráno napr. už od 4h ? alebo večer končiť až o 23h ? Čo to je za nezmysel?  

Neprieči sa to zákonu o nočnom kľude? Ak taký vôbec existuje.

Tu pri určovaní prevádzkovej doby sa má táto viazať na polohu kde sa daná prevádzka – obchod nachádza.

Iná môže byť prevádzková doba napr. pre samostatne stojací MOTOREST a iná musí byť  pre obchody, ktoré sú v obytných domoch, aj keď predávajú ten istý sortiment tovaru.

Ale to všetko stvorila nejaká skupina poslancov príslušného magistrátu a podpísal príslušný primátor mesta.

 Povedzte, nie je to na zaplakanie?

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 262860x
Priemerná čítanosť článkov: 6113x

Autor blogu

Kategórie