Založ si blog

OH a ľudský faktor

Rád sledujem športové prenosy a prakticky sa zaujímam o všetky druhy športu. Mám rád hlavne  také športy, kde sa dá jednoznačne  určiť, kto vyhral.

Na prvom mieste je to napr. ľahká atletika: koľko časomiera alebo meter ukazuje, taký  výkon športovca sa akceptuje. Tu sa nedá nič odškriepiť.

Sú však športy, kde rozhodovanie je ovplyvnené ľudským faktorom. Najviac to vidieť napr. na takom krasokorčuľovaní. Viem, že v súčasnosti prebieha letná olympiáda. Aj tu je však množstvo športových disciplín, kde o víťazovi rozhoduje zbor rozhodcov. Nech mi je odpustené, ale napriek tomu, že pred samotnou súťažou zbor rozhodcov skladá sľub  o objektívnosti pri rozhodovaní, mne sa zdá, že ich rozhodovanie nie je vždy objektívne. Vidieť to na častých protestoch v priebehu ako aj na záver tej či onej disciplíny. Potom sa zíde celý zbor rozhodcov a nastane medzi nimi akési čudné dohadovanie a nakoniec väčšinou ani neviem ako dospeli k výsledku. Vyvoláva to určité pochybnosti o jeho spravodlivosti.

Čo  na to povedať ? Navrhujem, aby sa z OH, ktoré sú vrcholom športových súťaží, vyčlenili  všetky druhy športov, pri ktorých pri určovaní víťazov (poradia súťažiacich) hrá značnú úlohu ľudský faktor. Nech mi nikto nechce nahovoriť, že rozhodca predsa len nezažmúri jedno očko v prospech športovca svojej krajiny, alebo opačne,  športovca inej, konkurenčnej krajiny hodnotí horšie a tým umožňuje lepšie postavenie svojho pretekára.  Viem, že sú aj športy, kde napr. najlepšia a najhoršia známka sa škrtá, ale aj tu vidím priestor  pre  spolupôsobenie ľudského faktoru.

Možno by stálo za úvahu  takéto športy sústrediť iba do majstrovstiev sveta, aby niektorí účastníci vrcholových Olympijských hier, pri dnešnom spôsobe rozhodovania,  nemuseli nakoniec odchádzať sklamaní, s pocitom krivdy, že boli poškodení rozhodcami, ktorí sú predsa len tiež ľudia.

 

Prosím, aby   široká športová verejnosť tento môj názor pochopil a  ho prepáčila.

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 262871x
Priemerná čítanosť článkov: 6113x

Autor blogu

Kategórie