Založ si blog

Toluén, hit medzi Rómami

Toluén (systémový názov metylbenzén, tiež fenylmetán, technicky toluol, skratka PhMe), je za normálnych podmienok bezfarebná, vo vode nerozpustná kvapalina s typickým zápachom, známym z riedidiel farieb, podobnú vôňu má aj benzén. Tento aromatický uhľovodík je veľmi často používaný ako priemyselná surovina a riedidlo. Toľko Wikipédia.

 

Prečo sa o tomto výrobku, ktorý väčšina z nás pozná ako priemyselné rozpúšťadlo a riedidlo, zmieňujem?

Lebo často vidím našich rómskych spoluobčanov ako netrpezlivo čakajú na otvorenie obchodu Farby – laky, aby si mohli túto bezfarebnú kvapalinu so svojim typickým zápachom kúpiť.

Starší z nich, majiteľ občianskeho preukazu, potom rozlieva tekutinu do menších igelitových vrecúšok a tieto rozdáva ďalej svojim súkmeňovcom. Bohužiaľ, o tento  artikel sa zaujímajú už aj malé deti, ktoré  „čuchajú“ toto vraj pre nich lahodné hypnotikum, na ktoré keď sa minie, majú za povinnosť zase si vyžobrať potrebné peniaze. Toto všetko sa nezaobíde bez pre nich tak typické hlasné vadenie sa a sem tam aj nejaké šťuhance. Ich jazyku síce nerozumiem, ale vidím, aký neporiadok vedia urobiť okolo seba kade chodia, hlavne okolo smetných kontajnerov a poškodzujú verejný i súkromný majetok.

 

Je mi ich vlastne ľúto pri predstave, čo z nich len vyrastie. Do školy väčšinou nechodia a tak sa potulujú po našom sídlisku a pri potravinách žobrú, aby si mohli kúpiť ďalšiu fľašu.

Jedného takého „drobčeka“ som sa pýtal, na čo sú ti peniaze? „Na rožok“ znela odpoveď. Tak som sa vrátil do obchodu a kúpil viac rožkov a rozdal aj ostaným. Sadol som si na neďalekú lavičku a pozoroval čo sa bude diať. Neprekvapilo ma to, že ani jeden z nich ten rožok nejedol,  len ich  roztrúsili okolo smetného koša a asi sa smiali nad tým „hlúpym   gádžom“, ktorý uveril, že oni sú hladní.  Samozrejme, peniaze predsa treba na ďalšiu fľašu čuchadla.  

No povedzte, čo len z nich bude? Čo vy nato, pán poslanec Matovič?

 

 

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 262979x
Priemerná čítanosť článkov: 6116x

Autor blogu

Kategórie