Založ si blog

Drzosť niektorých ľudí nepozná hranice.

Keď  čítam noviny – Korzár zo štvrtka 6.9.2012 – s hrôzou čítam nadpis „ Exposlanec z diskontu by ľudí z centra vysťahoval“ Kto je vlastne ten trúfalec? Exposlanec z juhu Košíc za SDKÚ, pán Pavol Jalč, ktorý predáva v diskonte v centre mesta.

Starosta mestskej časti Staré mesto, pán Mgr. Ľubomír Grega totiž navrhuje a chce, aby krčmy končili o 22.00 hod a diskonty o 19.00 hod.

Pán Jalč tvrdí,  že „mesto kultúry musí žiť až do rána a Staromešťanov by vysťahoval“.  

Toto  je citát z úvodného titulku článku p. Jaroslava Vrábľa.

 Čo k tomu dodať? Čo človek to iný názor na pojem kultúra a kultúrne vyžitie.

 Niekto si pod týmto pojmom predstavuje koncerty v centre mesta rôznych žánrových skupín, verejné divadelné scénky na voľných priestranstvách mesta, návštevu divadiel, orgánové koncerty, bábkové divadlá pre deti a dospelých. Kaviarne a bary plné slušne oblečených ľudí,denné koncerty pre mladých, výstavy a podobne. Toto všetko v čistom a kultúrnom prostredí na čistých uliciach a uličkách.  A v Košiciach je čo obdivovať!

 Niekto si ale predstavuje mesto ako „ malé Las Vegas“. Krčmy a diskobary, diskonty a tanečné lokály, hurhaj do skorého rána, ogrcané chodníky plné opilcov, ktorí rušia nočný pokoj  a kvôli ktorým sa Staromešťania Košíc vraj majú vysťahovať na perifériu mesta, lebo oni im nedovolia hulákať a opíjať sa. To by bol obraz „Mesta kultúry Košice“?

 Nechcem  p. Jalčovi siahať do svedomia, ale že tak uvažuje, vyplýva z predošlých riadkov.

Tak to už nie pán Jalč! Dovoľte mi pripomenúť  časť z Ústavy Slovenskej republiky, ktorá bude pre každého zaujímavá a užitočná.
V článku 20 odsek (3) sa píše:
(3) Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami, chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru , ustanovenú zákonom.

Ale čo  chcete vy? Poškodzovať ľudské zdravie hlukom a aj tým, že občanom odopierate nočný pokoj,  znečisťovať prírodu a vzhľad mesta grcancami a špinou, ničiť Staromešťanom životné prostredie a dokonca navrhujete  ich segregáciu.

 Naopak, diskotéky patria na okraj mesta, napr. na Aničku a pod., kde nikoho nerušia. Podobne, ani obchodné reťazce a diskonty nepatria do centra. Kolorit historického centra mesta by mali tvoriť skôr reštaurácie, malé obchodíky, cukrárne, kaviarničky, stánky s darčekmi a informačnými materiálmi o našom meste, kiosky s kvetmi, prípadne  banky, zlatníctva a butiky. Výber je bohatý, ktorý by uspokojil aj náročnejšiu turistickú klientelu. Nemôže to byť iba hojnosť alkoholu, ako si to prevádzkovatelia nočných podnikov predstavujú .

Myslím si, že starosta mestskej časti Staré mesto, p. Mgr. Ľubomír Grega, chce správne prinavrátiť Starému mestu atmosféru príjemnej pohody i vo večerných hodinách, s korzujúcou mládežou, v parčíkoch posedajúcou stárežou ale i s návštevníkmi mesta, obdivujúcich historické pamiatky, parky a kostoly.

Nuž, vážení občania,  drzosť človeka vie byť bezbrehá, ak uprednostňuje iba svoj prospech, bez ohľadu na práva a potreby spoluobčanov. Prečo asi?

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263071x
Priemerná čítanosť článkov: 6118x

Autor blogu

Kategórie