Založ si blog

Užívanie byliniek a výživových doplnkov

Okolo štyridsiatky  väčšina ľudí, žiaľ, musí sa zmieriť s realitou, že definitívne skončila mladosť. Ľudove sa hovorí: mladosť za nami a do dôchodku ďaleko. Začínajú sa ohlasovať vážne i menej vážne zdravotné ťažkosti. Ako im čeliť? Užívanie chemických preparátov sa mnohým, tak aj mne, veľmi nepáči a tak som začal určité neduhy liečiť alebo im predchádzať pomocou byliniek a prírodných vitamínov, resp. tzv. výživových doplnkov. V tom čase, okolo roku 1965, ešte neexistovali také rôzne prípravky ako dnes, (Walmark 1991, Valosun 1997), preto cesta predchádzania chorôb a liečba bylinkami bola namieste. Dnes by  človek  mal viac využívať dary prírody vo svoj prospech a vyhnúť sa, podľa možnosti,   chemickým liekom. Literatúra od rôznych autorov, napr. Márie Trebenovej, MUDr. Bukovského a iných, sú v tejto oblasti dobrými radcami.

Ale aj tu treba poznať určité hranice. Len naivný človek si môže myslieť, že bylinky nemôžu mať vedľajšie účinky a môže ich užívať v neobmedzenom množstve.  Napríklad taký rumanček pravý, ľudový názov harmanček, kamilka. Nečítal som, že by mal nejaké vedľajšie účinky , a medzi iným, že je vhodný i na hojenie rán. Zistil som ale, že pre môj organizmus je úplne nevhodný. Už pri prvom použití sa mi okolo rany objavil nepríjemný výsyp drobných červených bodiek, ktorý začal postupne prechádzať do pľuzgiera. Dermatológ, ktorého som musel nakoniec navštíviť,  ma upozornil, že to je bežná reakcia na harmanček, hlavne u mnohých detí a ľudí s precitlivenou pokožkou. Naopak, rumanček mi zase pomohol pri žalúdočných a črevných problémoch, kde mi pomohol aj repík, či medovka lekárska. Pravidelná konzumácia pre mňa prospešných bylinkových čajov ma udržiavala dlhé roky v pomerne dobrom zdravotnom stave. Samozrejme som sa nevyhol pri veľmi vážnych chorobách aj chemicky pripraveným liekom – antibiotikám a podobne, ktoré úspešne skracovali priebeh choroby.

Po nežnej revolúcii sa otvoril trh a začali k nám prúdiť nové poznatky aj z oblasti fytoterapie.

Objavili sa nové bylinkové čaje i koncentrované preparáty, pri ktorých ich pôsobenie na náš organizmus nikto nepoznal a  dodnes nie sú úplne preskúmané vedľajšie účinky týchto voľne predajných výživových doplnkov, vyrobených z rôznych exotických rastlín, ich plodov, koreňov, alebo z chalúh. Preberajú sa len poznatky zo zahraničných zdrojov. Ľudia si myslia, aha, zahraničný preparát, okolo neho veľká reklama, to musí byť dobré ! Na cene, ktorá je síce neúmerne vysoká, mnohým nezáleží, hlavne nech pomôže! Skutočnosť je ale niekedy úplne iná.

Mužská populácia máva od určitého veku problémy s prostatou. Na trhu je mnoho liekov a výživových doplnkov, ktoré liečia nezhubné zväčšenie prostaty. Nechcem teraz menovať konkrétne názvy prípravkov. Jedno však majú spoločné, a to je obsah výťažku rastliny serenoa plazivá (Saw palmetto) v rôznych koncentráciách. Literatúra uvádza, že extrakt z plodov tejto palmy je bohatý na mastné kyseliny a fytosteroly. Viac ako 20 klinických štúdií preukázalo účinnosť extraktu  pri odstraňovaní problémov s prostatou. To je skutočne tak, ale z druhej strany sa  píše aj to, že najčastejšími nežiaducimi účinkami sú gastrointestinálne potiaže, z ktorých niektoré môžu byť znížené tým, že extrakt užívame s jedlom. Samotné užívanie môže zvýšiť napr. riziko krvácania alebo má vplyv na pohlavné hormóny. Beta-sitosterol, prítomný v extrakte, je chemicky podobný cholesterolu. Extrakt sa neodporúča mužom, ktorí prekonali infarkt.

Žiaľ osobne som sa stretol s  nežiadúcimi účinkami, ktoré sa prejavili stredne silnými kŕčmi v podbruší a po konzultácii s odbornými lekármi, sa konečne našiel zdroj týchto bolestí – obsah serenoe plazivej v lieku, prípadne výživovom doplnku.

Bolo by preto žiaduce, aby kompetentné štátne zdravotné  orgány vydali nariadenie, aby na  obaloch všetkých voľne predávaných výživových doplnkov resp. liekov, bola poznámka:

Prípadné nežiaduce účinky hláste výrobcovi resp. ošetrujúcemu lekárovi.

Tým by sa potenciálny užívateľ upozornil , že aj  voľne predávaný preparát môže mať nepríjemné vedľajšie účinky. Do obchodov prichádzajú prípravky z rôznych exotických, často neznámych   rastlín, ktoré pre organizmus človeka nášho zemepisného pásma nemusia byť vhodné, pretože sú to pre nás často cudzorodé látky. Že je to náležite drahé, s bombastickou reklamou, ešte neznamená, že je to dobré a prospešné pre každého.

Opatrnosti teda nikdy nie je dostatok!

 

    

  

 

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263078x
Priemerná čítanosť článkov: 6118x

Autor blogu

Kategórie