Založ si blog

Sú občania spokojní?

V teletexte RTVS čítam správu, že Inštitút pre verejné otázky (IVO) vykonal v spolupráci s agentúrou FOCUS prieskum na otázku „či sa naša spoločnosť uberá správnym smerom“.  

 

No čo k tomu dodať? Je skutočne 72% obyvateľov našej spoločnosti nespokojných so správnym smerovaním našej spoločnosti, alebo je to len 72%  tých okolo 1100 respondentov prieskumu?  Možno aplikovať názor takej malej skupiny ľudí, ktorých štruktúru ani nepoznáme, na celú spoločnosť? 

 

 

 

 

Čo je však veľmi zaujímavé, že práve tá politická strana, ktorá by mala mať a aj má najväčšie „zásluhy“ na tom, aké je smerovanie našej spoločnosti dnes, má preferencie stále okolo tých 40%. 

Je skutočne len 60% občanov hrdých na svoju vlasť?

Ani jednému číslu by som osobne neveril a ani by som to nepovažoval za podstatné a dôležité. Skutočnosť sa pohybuje úplne v iných číslach a je určite závislá na tom, ktorej oblasti spoločenskej potreby sa to týka. Iné budú čísla napr. v oblasti cien potravín a iné v oblasti  služieb a opäť iné v oblasti kultúrnej  a zdravotníctva. Spriemerovanie takýchto  údajov by bolo veľkou chybou.  

Načo sú vlastne dobré takéto  údaje z prieskumov? Asi len na to, aby vštepovali do spoločnosti akési  čísla so zámerom zakryť skutočnú mienku občanov. Svoj názor na smerovanie spoločnosti  určite vyjadria občania v budúcich voľbách, v ktorých zosumarizuje si každý pre seba a svoju rodinu prínos vládnutia súčasnej politickej reprezentácie.  Hlavným kritériom je a ostáva miera nezamestnanosti občanov a výška príjmov. Z týchto čísiel je potom možné odvodiť správnosť smerovania spoločnosti. Vtedy budem hrdý na svoju vlasť, keď táto zabezpečí každému občanovi také materiálne a spoločenské  podmienky, aby sa tu dalo slušne a spokojne žiť.  

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 262987x
Priemerná čítanosť článkov: 6116x

Autor blogu

Kategórie