Založ si blog

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

Časť 1

Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi  vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel.

 Spoločné priestory domu.

Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem:

„(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu, a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu. Takýmito zariadeniami sú najmä výťahy, práčovne a kotolne vrátane technologického zariadenia, sušiarne, kočikárne, spoločné televízne antény, bleskozvody, komíny, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové prípojky.“

 Napriek tomu sa udomácnil pojem spoločné priestory.

V definícii Spoločné zariadenie domu vidím určitú nedokonalosť v tom, že do tejto časti sú zahrnuté aj práčovne, sušiarne a kočikárne.

Ak sa jedná o jednoschodiskový dom je definícia Spoločné zariadenia podľa zákona logická.

Ak sa jedná ale o viacschodiskový dom je definícia podľa zákona sporná.

 Sporná preto, lebo Spoločný priestor pre viacschodiskové domy predsa znamená priestor, ktorý je spoločný v pravom zmysle slova len pre tých členov,  obyvateľov  domu, ktorí v danom schodišti alebo sekcii bývajú. Myslia sa pod týmto pojmom  kočikárne, práčovňa včítane sušiarne  a podobne. Teda na kľúč uzavreté priestory. Len obyvatelia daného schodišťa by mali mať právo využívať tento priestor pre krátkodobé uloženie a používanie svojich súkromných vecí, napr. bicykel, kočík a podobne. Tento spoločný priestor sa vyznačuje tým, že všetci obyvatelia danej sekcie (schodišťa) majú  doňho prístup, lebo vlastnia k nemu kľúč.

 Obyvatelia iných sekcií domu by nemali mať právo, bez súhlasu väčšiny obyvateľov danej sekcie, využívať tento spoločný priestor pre dočasné ukladanie svojich súkromných vecí, alebo  požadovať, aby mohli viesť cez tieto priestory  akékoľvek  súkromné vedenia médií (voda, plyn  elektrika  a podobne).

 Všimnite si, prosím, ten rozdiel: súhlas obyvateľov danej sekcie (schodišťa) od súhlasu všetkých obyvateľov domu, bez rozdielu, či je to vlastník alebo nájomca. Mnohí si tento pojem neuvedomujú a myslia si, že spoločný priestor schodišťa (sekcie) vo viacposchodovom dome patrí každému v tomto dome, bez ohľadu na to, v ktorej sekcii býva, a tým má právo  s týmto priestorom disponovať ako chce.

 Právo vstupu do uvedených spoločných priestorov, okrem obyvateľov danej sekcie, má len predseda spoločenstva, prípadne správca domu alebo člen rady spoločenstva.

 Podobné nepísané pravidlo platí aj pre majiteľov kľúčov od vstupnej brány danej sekcie. Vlastniť kľúče od brány sekcie (schodišťa) má právo len ten, kto tam býva, resp. predseda spoločenstva alebo správca domu (ani člen rady spoločenstva to právo nemá). Povoľuje sa určitá výnimka, kde obyvateľ bytu môže tento kľúč dať na trvalé užívanie najbližšiemu členovi rodiny, prípadne opatrovateľke a poštárke.

 Bod (5) Spoločné zariadenie nie je celkom zreteľne definovaný v hore uvedenom zákone, a podľa takzvaných logických  a etických pravidiel a zásad by sa mal lepšie formulovať. Tieto etické zásady určujú, že sa máme k sebe navzájom správať čestne, dôstojne a s rešpektom. Bolo by užitočné si ich prečítať a osvojiť. Sú dostupné napr. na internete alebo knižne v každom kníhkupectve. Ak ich budeme rešpektovať a podľa nich sa riadiť, nemôže dôjsť k nedorozumeniam a  konfliktom v spoločnosti. Mnohé zákony však nie sú tvorené v zmysle aj týchto zásad  a preto je ich výklad obtiažny.  

Z praxe sú známe časté prípady, kedy práve právnici nerešpektujú etické pravidlá a zásady a riadia sa výlučne podľa „litery zákona“. Napr. právnik pri výklade zákona  zastupuje svojho klienta, pre ktorého stoj čo stoj hodlá vydobyť tú najlepšiu pozíciu v zmysle litery zákona,  ale pritom etické pravidlá obchádza, resp. nerešpektuje.

 

 

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Ďakujem RTVS

11.08.2013

KONEČNE ! Konečne sa našla stanica, ktorá dopriala sluchu nespočetným sťažnostiam divákov televízie na neúnosné množstvo reklám a upútaviek, ktoré neustále prerušujú vysielanie programu. RTVS sa rozhodla vylúčiť reklamy z filmov, čoho sme už v tieto dni svedkami, a tak je nám dopriata pohoda pri ich sledovaní. Týmto sa RTVS priblížila kvalite vysielania na ČT 1, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 262863x
Priemerná čítanosť článkov: 6113x

Autor blogu

Kategórie