Založ si blog

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

Časť 3

Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je určená podielom podlahovej plochy bytu alebo nebytového priestoru k úhrnu podlahových plôch všetkých bytov a nebytových priestorov v dome, ak sa pri priľahlom pozemku nepostupuje podľa písmena e),“

Tu som sa zamyslel. Vo všetkých predošlých častiach sa hovorí a používajú pojmy: byt, priestor, dom, súbor miestností a pod. Naraz sa však v hore uvedom § 5 redukujú všetky trojrozmerné a logické pojmy na dvojrozmerné teda na plochu. Prečo? Nebolo by správne a logické toto znenie tejto časti zákona takto:

vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je určená podielom objemu bytu alebo nebytového priestoru k objemu domu, ak sa pri priľahlom pozemku nepostupuje podľa písmena e),“  Opäť sa správne používa logická trojrozmerná citácia.

Aký to má dopad na ostatné časti a paragrafy zákona? Značný! Po odstránení pojmu plocha, ktorá je vlastne vo svojej podstate úžitková plocha,   a jej nahradením  pojmom objem, sa menia vzťahy medzi vlastníkmi, ktorí užívajú  rôzne druhy bytov (štandardné, podkrovné, nadstavby, a pod.) a vlastníkom nebytového priestoru v dome, s čím sú spojené napr. platby do Fondu údržby a opráv. Mení sa napr. legislatíva, ktorá stanovuje rozpočítavanie nákladov za teplo na jednotlivé priestory a ďalšie. Ponechať na správcu alebo predsedu spoločenstva vlastníkov bytov napr. skladbu formuláru ročného vyúčtovania   spotreby médií  v byte, tiež nie je v poriadku. V súčasnosti je stav taký, že čo správcovská organizácia – to iný formulár.  

Nie som kompetentný  zisťovať a uvádzať, čo všetko sa mení uvedenými návrhmi (viď aj časť 1. a 2. tejto úvahy). Sú na to príslušné úrady, ako napr. jednotlivé výbory v NR SR, samotní poslanci, Združenie spoločenstiev  vlastníkov bytov na Slovensku a i. Mojou snahou je iba poukázať na určitú nedostatočnú súhru pojmov v samotnom zákone a medzi zákonmi a rôznymi vyhláškami a nariadeniami. Bolo by žiaduce,  prosím, tieto veci dať do takého poriadku, aby sa konečne každý občan v tejto spleti vedel dobre a logicky orientovať.

 

 

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

Ďakujem RTVS

11.08.2013

KONEČNE ! Konečne sa našla stanica, ktorá dopriala sluchu nespočetným sťažnostiam divákov televízie na neúnosné množstvo reklám a upútaviek, ktoré neustále prerušujú vysielanie programu. RTVS sa rozhodla vylúčiť reklamy z filmov, čoho sme už v tieto dni svedkami, a tak je nám dopriata pohoda pri ich sledovaní. Týmto sa RTVS priblížila kvalite vysielania na ČT 1, [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263080x
Priemerná čítanosť článkov: 6118x

Autor blogu

Kategórie