Čo vlastne riešia naše zákony

11. júla 2012, gerhardfr, Nezaradené

Každodenne sa človek stretáva s tým, že niekto, nejaká skupina ľudí alebo organizácie či firmy konajú  vo vzťahu k svojmu okoliu tak necitlivo, že sa človek musí diviť, že je to vôbec možné.

Napr. ak nejaká firma si ide zriadiť v obytnom bloku obchod, lebo vlastní tam nejaké nebytové priestory, ale bez predbežného súhlasu vlastníkov bytov, zbytočne by ste hľadali  nejaký zákon, ktorý by presne určoval právne podmienky pre zriadenie takejto prevádzky v obytnom dome.. Nikde nenájdete zákon o tom, aký druh obchodu a aký tovar možno predávať v takýchto prevádzkach, vzhľadom na ich polohu pod bytmi, alebo kanceláriami.   Nie je predsa jedno, či tam bude obchod s knihami, nábytkom alebo s potravinami.

A vôbec nie je jedno, či tam  budú otváracie hodiny od 6h do 22h alebo od 7h do 18h.

Žiaden zákon, alebo predpis také niečo neurčuje.

Ak sa človek informuje na rôznych úradoch, dostane odpoveď, že to je vec dohody medzi majiteľom obchodu a vlastníkmi, resp. nájomníkmi bytov. Takáto informácia je nekompetentná a zavádzajúca.  A čo, ak sa nedohodnú ? Má tu rozhodnúť súd? Ale na základe čoho? Na základe akého zákona?

Má tu platiť časť občianskeho zákona, kde sa hovorí o porušení „dobrých mravov“,  ale z ktorej strany ? To sú tie nedokonalosti našich zákonov.

Ďalší prípad. Fajčenie v spoločných priestoroch domu explicitne žiaden zákon nerieši.

 Zákon č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov v platnom znení v ustanoveniach § 7 vymenúva miesta, kde platí všeobecný zákaz fajčenia. Ale možno zakázať fajčenie pod oknami bytov, alebo na verejných priestoroch v okolí domu?

Pýtam sa, koľko je takých nedokonalých zákonov, resp. existuje rad činností alebo skutkov, na ktoré sa žiaden zákon alebo nariadenie nevzťahuje. Prečo je tomu tak?

Naši zákonodarcovia  asi málo chodia medzi ľudí s otvorenými očami.