Toluén, hit medzi Rómami

30. júla 2012, gerhardfr, Nezaradené

Toluén (systémový názov metylbenzén, tiež fenylmetán, technicky toluol, skratka PhMe), je za normálnych podmienok bezfarebná, vo vode nerozpustná kvapalina s typickým zápachom, známym z riedidiel farieb, podobnú vôňu má aj benzén. Tento aromatický uhľovodík je veľmi často používaný ako priemyselná surovina a riedidlo. Toľko Wikipédia.

 

Prečo sa o tomto výrobku, ktorý väčšina z nás pozná ako priemyselné rozpúšťadlo a riedidlo, zmieňujem?

Lebo často vidím našich rómskych spoluobčanov ako netrpezlivo čakajú na otvorenie obchodu Farby – laky, aby si mohli túto bezfarebnú kvapalinu so svojim typickým zápachom kúpiť.

Starší z nich, majiteľ občianskeho preukazu, potom rozlieva tekutinu do menších igelitových vrecúšok a tieto rozdáva ďalej svojim súkmeňovcom. Bohužiaľ, o tento  artikel sa zaujímajú už aj malé deti, ktoré  „čuchajú“ toto vraj pre nich lahodné hypnotikum, na ktoré keď sa minie, majú za povinnosť zase si vyžobrať potrebné peniaze. Toto všetko sa nezaobíde bez pre nich tak typické hlasné vadenie sa a sem tam aj nejaké šťuhance. Ich jazyku síce nerozumiem, ale vidím, aký neporiadok vedia urobiť okolo seba kade chodia, hlavne okolo smetných kontajnerov a poškodzujú verejný i súkromný majetok.

 

Je mi ich vlastne ľúto pri predstave, čo z nich len vyrastie. Do školy väčšinou nechodia a tak sa potulujú po našom sídlisku a pri potravinách žobrú, aby si mohli kúpiť ďalšiu fľašu.

Jedného takého „drobčeka“ som sa pýtal, na čo sú ti peniaze? „Na rožok“ znela odpoveď. Tak som sa vrátil do obchodu a kúpil viac rožkov a rozdal aj ostaným. Sadol som si na neďalekú lavičku a pozoroval čo sa bude diať. Neprekvapilo ma to, že ani jeden z nich ten rožok nejedol,  len ich  roztrúsili okolo smetného koša a asi sa smiali nad tým „hlúpym   gádžom“, ktorý uveril, že oni sú hladní.  Samozrejme, peniaze predsa treba na ďalšiu fľašu čuchadla.  

No povedzte, čo len z nich bude? Čo vy nato, pán poslanec Matovič?