Založ si blog

Drzosť niektorých ľudí nepozná hranice.

Keď  čítam noviny – Korzár zo štvrtka 6.9.2012 – s hrôzou čítam nadpis „ Exposlanec z diskontu by ľudí z centra vysťahoval“ Kto je vlastne ten trúfalec? Exposlanec z juhu Košíc za SDKÚ, pán Pavol Jalč, ktorý predáva v diskonte v centre mesta.

Starosta mestskej časti Staré mesto, pán Mgr. Ľubomír Grega totiž navrhuje a chce, aby krčmy končili o 22.00 hod a diskonty o 19.00 hod.

Pán Jalč tvrdí,  že „mesto kultúry musí žiť až do rána a Staromešťanov by vysťahoval“.  

Toto  je citát z úvodného titulku článku p. Jaroslava Vrábľa.

 Čo k tomu dodať? Čo človek to iný názor na pojem kultúra a kultúrne vyžitie.

 Niekto si pod týmto pojmom predstavuje koncerty v centre mesta rôznych žánrových skupín, verejné divadelné scénky na voľných priestranstvách mesta, návštevu divadiel, orgánové koncerty, bábkové divadlá pre deti a dospelých. Kaviarne a bary plné slušne oblečených ľudí,denné koncerty pre mladých, výstavy a podobne. Toto všetko v čistom a kultúrnom prostredí na čistých uliciach a uličkách.  A v Košiciach je čo obdivovať!

 Niekto si ale predstavuje mesto ako „ malé Las Vegas“. Krčmy a diskobary, diskonty a tanečné lokály, hurhaj do skorého rána, ogrcané chodníky plné opilcov, ktorí rušia nočný pokoj  a kvôli ktorým sa Staromešťania Košíc vraj majú vysťahovať na perifériu mesta, lebo oni im nedovolia hulákať a opíjať sa. To by bol obraz „Mesta kultúry Košice“?

 Nechcem  p. Jalčovi siahať do svedomia, ale že tak uvažuje, vyplýva z predošlých riadkov.

Tak to už nie pán Jalč! Dovoľte mi pripomenúť  časť z Ústavy Slovenskej republiky, ktorá bude pre každého zaujímavá a užitočná.
V článku 20 odsek (3) sa píše:
(3) Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami, chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru , ustanovenú zákonom.

Ale čo  chcete vy? Poškodzovať ľudské zdravie hlukom a aj tým, že občanom odopierate nočný pokoj,  znečisťovať prírodu a vzhľad mesta grcancami a špinou, ničiť Staromešťanom životné prostredie a dokonca navrhujete  ich segregáciu.

 Naopak, diskotéky patria na okraj mesta, napr. na Aničku a pod., kde nikoho nerušia. Podobne, ani obchodné reťazce a diskonty nepatria do centra. Kolorit historického centra mesta by mali tvoriť skôr reštaurácie, malé obchodíky, cukrárne, kaviarničky, stánky s darčekmi a informačnými materiálmi o našom meste, kiosky s kvetmi, prípadne  banky, zlatníctva a butiky. Výber je bohatý, ktorý by uspokojil aj náročnejšiu turistickú klientelu. Nemôže to byť iba hojnosť alkoholu, ako si to prevádzkovatelia nočných podnikov predstavujú .

Myslím si, že starosta mestskej časti Staré mesto, p. Mgr. Ľubomír Grega, chce správne prinavrátiť Starému mestu atmosféru príjemnej pohody i vo večerných hodinách, s korzujúcou mládežou, v parčíkoch posedajúcou stárežou ale i s návštevníkmi mesta, obdivujúcich historické pamiatky, parky a kostoly.

Nuž, vážení občania,  drzosť človeka vie byť bezbrehá, ak uprednostňuje iba svoj prospech, bez ohľadu na práva a potreby spoluobčanov. Prečo asi?

Zákony z pohľadu logiky a etických pravidiel

06.11.2013

Časť 3 Opäť sa dotknem časti zákona 182/1993 Z. z., kde okrem iného sa v píše, citujem: „§5 odsek b) vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku, pričom veľkosť spoluvlastníckeho podielu je [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

04.11.2013

Časť 2 Je zaujímavé, že k prvej časti mojej debaty k téme „Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel“ sa nenašiel žiaden diskutujúci. Že by to svedčilo o tom, že sú naše zákony po tejto stránke v poriadku? Alebo o tom, že som si vybral zlý termín na uverejnenie podľa mňa tak závažnej témy, ako sú zákony a ich vzťah k etickým pravidlám? Alebo [...]

Zákony z pohľadu etických zásad a pravidiel

01.11.2013

Časť 1 Dovoľte mi, prosím, aby som sa pokúsi vysvetliť niektoré pojmy zo zákona 182/1993 Z. z. z pohľadu etických zásad a pravidiel. Spoločné priestory domu. Zákon 182/1993 Z. z. ani nepozná pojem spoločné priestory domu, pozná len pojem citujem: „(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

gerhardfr

Toto je priestor na individuálny opis blogu na Blog.pravda.sk dívam sa okolo seba a vidím z môjho a z pohľadu logiky mnoho nedobrých vecí a tieto sa snažím vysvetliť a ak je možné, ich pomocou hlasu spoluobčanov, napraviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 263212x
Priemerná čítanosť článkov: 6121x

Autor blogu

Kategórie