Odkaz tragédie v Newtownu

18. decembra 2012, gerhardfr, Nezaradené

Pýtam sa, aký je odkaz tragédie  tohto amerického mesta   pre našu spoločnosť?

Závažný! Pretože ohrozené sú aj naše deti, vaše a moje pravnúčatá. Prezident USA zakázal v tieto dni vysielanie akčných filmov. Má pravdu v tom, že tieto sú len akýmsi návodom pre našu mládež. Prakticky je ťažko možné, aby sa vykonávali všade rôzne psychologické testy, či ten alebo onen občan, či to alebo iné dieťa trpí nejakou skrytou psychickou traumou, preto je treba obmedziť  vonkajšie riziká, ktoré také niečo vyvolávajú a živia.

Eliminovanie rizika vidím v maximálnom obmedzení vysielania akčných filmov.  Keď už vysielať, tak len v neskorých  nočných hodinách.

Dnes je tomu naopak. Všetky súkromné TV stanice sa priamo pretekajú v tom, prezentovať spoločnosti, a tým aj mládeži, čo najdivokejšie „krváky“, až človeku vlasy dupkom stoja.

Spoločnosť, parlament, vláda a prezident nemajú žiadne páky, aby naše televízne vysielania očistila od takéhoto svinstva?  Nechcem sa teraz rozpisovať o tom, na čo títo páni a parlament majú času. Samozrejme, musí byť dosť času aj na riadenie štátu a spoločnosti.

Nie som však spokojný s tým, ako fungujú rôzne výbory pre kultúru a médiá, do kompetencie ktorých patrí, podľa mňa, dohľad nad štruktúrou programu všetkých televíznych staníc. Ich

úlohou by malo byť, medzi inými, zabezpečiť  vysielanie takých programov, ktoré svojim obsahom nie sú návodom na trestné skutky a  nebudú vyvolávať u detí a mládeži nezdravé emócie a konanie nežiaducim  smerom.  

Pýtam sa teda, ak  sa stane nedaj Boh podobná tragédia v našej republike, čo nemožno vylučovať,  nebude potom už neskoro zavádzať opatrenia? Je skutočne najvyšší čas po tejto stránke niečo vykonať. Výchova v rodinách na to už sama nestačí.